miercuri, 3 iunie 2009

Aetius


Flavius Aetius (cca. 390 - 21 septembrie 454[1]) general roman la origine Daco-Roman din Durostorum.
Flavius Aetius, s-a născut la Durostorum (Silistra de azi), fiind fiul lui Gaudentius (fostul magister equitum[2] al împăratului Honorius). În tinereţe a fost ostatic la huni, Constantius fiind negociatorul cu aceştia, pentru eliberarea lui Aetius (c. 410-416) În 428(sau 431), generalul învinge pe francii conduşi de Chlodion, primul reprezentant al dinastiei merovingiene, stopându-le încercarea de a se extinde pe râul Somme.

A dominat din 433 viaţa politică a Imperiului Roman de Apus, fiind asasinat, în 454, din ordinul împăratului Valentinian al III-lea. După asasinarea sa cronicile îl denumesc "ultimul roman", lupta de la Câmpiile Catalaunice fiind de altfel ultima mare batalie câştigată de Imperiul Roman de Apus.


În 436, în alianţă cu hunii, distruge pe burgunzi.
L-a înfrânt pe Attila în 451 la Câmpiile Catalaunice.
Roma sarbatorea moartea Antichristului si totul parea sa se aseze in fagasul normal. Nu de aceeasi parere erau insa si Valentinian al III-lea, impreuna cu mama sa, Placidia. Sustinuti de intrigile sambelanului Heraclius si ale senatorul roman Peronius Maximus, ei decid ca rolul incomodului Aetius devenise mult prea important si ca renumele sau risca sa destabilizeze situatia, si asa fragila, a familiei imperiale. La 21 decembrie 454, Valentinian il convoca pe Aetius la o intrevedere privind problemele financiare ale Romei si, intr-un moment de neatentie al acestuia, il injughia mortal. Se spune ca, cu doar cateva clipe inainte de moartea sa, Flavius Aetius i-ar fi adresat imparatului urmatoarele cuvinte : „Stapane, nu stiu ce motive ai avut sa faci asta, dar cred ca te-ai purtat ca un om care tocmai si-a taiat mana dreapta cu cea stanga.”

La doar sase luni de la asasinarea lui Aetius, Valentinian al III-lea cadea victima unui atentat pus la cale de acelasi senator Peronius Maximus. In momentul uciderii sale, nici un soldat din garda imperiala, nu a intervenit pentru a-l salva pe monarh. Asasinii erau doi dintre prietenii huni ai lui Flavius Aetius. Peste numai 22 de ani de la moartea generalului, Imperiul Roman de Apus disparea pentru totdeauna din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu