marți, 29 septembrie 2009

Saladin




Saladin sau Salah al-Din (1137 sau 1138– decedat 4 martie, 1193; în kurdă: Selahedîn Ayûbî; صلاح الدين يوسف بن ايوب sau Silhedînê Eyûbî; al-Malik al-Nāṣir Ṣalāḥ al-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb - Ayyoub; Salah al-Din este un nume onorific care înseamnă "Justificarea Credinţei" în arabă). Salah al-Din a fost un general musulman kurd din Tikrit, Saladin a devenit sultan şi a fondat dinastia Ayyubidă a Egiptului, care a stăpânit şi Siria, Yemenul , Irakul , Mecca, Hejaz, precum şi Diyarbakır. El a fost renumit în lumea musulmană şi creştină pentru conducerea şi bravura lui militară, prin cavalerismul şi clemenţa lui, în decursul războiului împotriva cruciaţilor.

Vestea pierderii Ierusalimului in fata armatelor musulmane soca Europa. Nimeni nu isi putea imagina ca teribila armata a templierilor fusese infranta intr-un mod atat de categoric. La indemnul Papei, aristocratii europeni porneau in cea de a 3-a Cruciada, condusi fiind de un alt lider emblematic, nimeni altul decat Richard Inima de Leu, regele Angliei.

Acesta nu va reusi insa sa recucereasca Ierusalimul. Slabit de campania care durase aproape trei ani, fara victorii majore si cu armata decimata de lipsuri si boli, Richard se intorcea in Anglia, nu inainte de a incheia una dintre cele mai frumoase si mai durabile prietenii din istorie, cea cu liderul musulman, Saladin. Adversari pe campul de lupta, cei doi au dat dovada de un puternic respect si un cavalerism fara echivoc in relatiile din afara conflictelor.

Chiar daca Locurile Sfinte ramaneau, astfel, in mainile sale, Saladin nu s-a putut bucura prea mult de victorie. Cuprins de febra, sultanul cadea la pat, acolo de unde nu se va mai ridica niciodata. La 4 martie 1193, la numai 55 de ani, se stingea din viata cel mai mare lider musulman din istoria cruciadelor. Legenda spune ca in momentul in care apropiatii sai au desfacut portile vistieriei in care se credea ca se afla comoara monarhului, acestia a fost uimiti sa o gaseasca goala. Saladin isi impartise toata averea saracilor, nepastrand pentru el nici macar banii necesari pentru inmormantare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu