joi, 26 martie 2009

Solon



Solon (n. 640/638 î.Hr. - d. 560/558 î.Hr.) a fost un faimos om de stat atenian, legislator şi poet. A fost considerat printre cei "Şapte Înţelepţi" ai Greciei antice. Reformele sale au oprit declinul economic şi moral al Atenei şi au pus bazele democraţiei ateniene.


S-a născut în Atena dintr-o familie de nobili eupatrizi. Solon nu a fost prea bogat de la origine, dar a acumulat avere prin comerţul maritim.

În timpul călătoriilor sale în scopuri de comerţ, Megara, care aparţinuse Atenei, a fost cucerită de Salamina. După revenirea sa la Atena în perioada anilor 590 î.Hr., Solon face prin discursuri în piaţa publică (agora) în care militează pentru recuperarea Megarei. După victoria atenienilor, Solon devine foarte popular.

A fost ales arhonte (594-593 î.Hr.), iar principala sa sarcină a fost de a găsi soluţii pentru oprirea crizei economice şi sociale care loveau Atena în acea perioadă.În acest scop, Solon a redactat un nou cod legislativ — Constituţia lui Solon. Au fost create patru categorii sociale:

  • Pentakosiomedimnoi: cei al căror venit depăşea 500 medimne (un fel de baniţe) pe an, de diverse bucate
  • Hippeis (cavalerii): cei care puteau furniza cai şi echipament militar în caz de război
  • Zeugitai: truditori ai pământului care obţineau 200 de medimne pe an
  • Thètes: muncitori

În 594 î.Hr., Solon anulează datoriile poporului. El împarte populaţia Atenei în patru categorii după avere, fiecare clasă primind separat drepturi politice. Solon a formulat o constituţie, a introdus o nouă monedă pentru ca oamenii să-şi plătească mai uşor datoriile şi a împărţit pământ populaţiei stabilind o limită pentru fiecare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu